Omdat ik deze maand jarig was, vroegen diverse mensen of ik wensen had. Maar ik stelde mijn antwoord uit. Had geen zin om na te denken over mijn verlanglijstje. Ik kon me er niet toe zetten om te bedenken waar ik blij van zou worden. Ik kwam er niet bij. Enerzijds omdat ik er de tijd niet voor nam. Ik was meer bezig met werk en klussen die nog gedaan moesten worden. Anderzijds vanuit bescheidenheid. Maar dat is eerlijk gezegd valse bescheidenheid.
Valse bescheidenheid
Want natuurlijk vind ik het diep van binnen fijn als mensen aandacht aan mijn verjaardag besteden en me een plezier willen doen. Maar ergens zit er in mij nog iets dat ik niet lastig en te veeleisend wil zijn voor mensen. Bovendien heb ik het toch al goed genoeg met alles wat ik al heb. Misschien herken je dat wel.
Zonder dat ik nog maar een cadeautje had gehad, werd ik al blij
Op een rustig moment ben ik er toch maar even voor gaan zitten. Ik keek eerst m’n huis rond en begon toen op te schrijven wat er in me opkwam. Opeens kwam de ene na de andere wens bij me naar boven. Ik merkte hoe fijn het eigenlijk is om stil te staan bij mijn verlanglijstje. Alleen al van de gedachte aan mooie dingen die m’n huis zouden opfleuren werd ik vrolijk. Bijvoorbeeld een mooie deken voor op de bank, leuke plantjes voor in de badkamer.
Allemaal dingen die niet per se nodig zijn, maar wel fijn en mooi. Dingen die me dagelijks plezier zouden geven. Toen zag ik de muren en kreeg zin om alles weer een frisse verfbeurt te geven. Hoe fijn zou het zijn als ik daar wat hulp bij zou krijgen! Dus ‘helpen schilderen’ kwam ook op m’n lijstje.
Inspiratie voor actie
Wat er gebeurde is dat ik weer oog kreeg voor de dingen in m’n huis die aandacht nodig hebben. Niet alleen omdat het goed is voor het huis, maar vooral ook goed is voor mij!
Door het schrijven van m’n verlanglijstje kwam ik in actie en ben ik met veel plezier gaan re-organiseren en opruimen en ik heb eindelijk een lekkende kraan laten vervangen.
Door die ene vraag ‘heb je een verlanglijstje?’ en er even voor te gaan zitten, shifte er iets in mij.
- Ik zag waar ik mezelf de laatste tijd in had verwaarloosd.
- Ik voelde dat ik mezelf meer wilde gunnen.
- Ik vond mezelf de moeite waard om in actie te komen.
- Ik werd blij van en met mezelf.
Weet jij wat er op je verlanglijstje staat?
Daarvoor hoef je niet eerst bijna jarig te zijn. Als jij je niet helemaal in verbinding voelt met jezelf, pak dan pen en papier en ga even rustig zitten op een plek waar je je woonkamer goed kunt overzien.
Stel jezelf dan de volgende vragen:
- Waar word ik blij van als ik om heen kijk?
- Waar ben ik minder blij mee als ik m’n huis zie?
- Waar zou ik blij van worden?’
Schrijf alles op wat er in je opkomt. Laat je daarbij niet hinderen door gedachten over of je het kan betalen, of je bepaalde hulp wel durft te vragen, of iets überhaupt wel haalbaar is. Geniet van de gedachten aan alles wat je mooi vindt en naar verlangt en kijk eens welke ideeën er bij je opkomen om het jezelf nu al aangenamer te maken.
Misschien kom je in de creatieve modus en maak je er een moodboard van. Of pak je eindelijk dat rotklusje aan, omdat je weet dat je blij wordt van het resultaat. Of je schakelt de hulp in die je nodig hebt. Mogelijk krijg je wel zin om spullen weg te doen waar je eigenlijk al lang niet meer blij van wordt of ga je puur genieten van alles waar je al heel blij mee bent.
Maak regelmatig een verlanglijstje
Gun jezelf de tijd om te voelen hoe je je voelt in je dagelijkse omgeving. Ik weet zeker dat je dan de inspiratie en motivatie vindt om nog wat beter voor jezelf te zorgen. Hoe meer je huis is ingericht en functioneert zoals jij fijn vindt, hoe beter jij je voelt. Het hoeft niet perfect, maar het is wel lekker als je niet dagelijks de dingen die je eigenlijk storen hoeft te negeren. Als je kunt genieten en ontspannen als je thuiskomt. Dat geeft overzicht en rust en je voelt je lekkerder in je vel.